Járulékbevallás – Ne félj javítani!

Ha átalányadózó egyéni vállalkozóként te is az ONYA felületét használod (havi) járulékbevallásod elkészítéséhez, van egy jó tanácsom: használd bátran a korrekciós lehetőségeket, és ne félj kijavítani azt, amit a rendszer számodra felkínál. Tapasztalataink alapján az esetek nagy részében szükséges az adatok módosítása, ezen sokan elcsúsznak. Mutatom a tapasztalatainkat.

Bevételi nyilvántartás

Ne felejtsd el, hogy átalányadózó egyéni vállalkozóként a működésednek tulajdonképpen az alfája és az omegája a bevételi nyilvántartásod. Ebből tudod te magad is bármikor kiolvasni, hogy milyen adatoknak is kell szerepelniük például a járulékbevallásodban, de azt is ebből tudhatod meg, hogy kell-e SZJA-előleget fizetned, és ha igen, akkor mennyit. Arról nem beszélve, hogy az éves SZJA bevallásnál is nagy szükséged lesz majd rá. Egy szó mint száz, a bevételi nyilvántartásod vezetését nem nagyon tudod megúszni. Természetesen léteznek erre alkalmazások, rendszerek, fizetős megoldások, a lényeg, hogy valahol megtaláld a szükséges adatokat.

Na, de mit is kell rögzítened ebben a nyilvántartásban és hogyan kellene ennek kinéznie? Ahogyan a neve is mutatja, a megszerzett bevételeidet kell összeszedned a megszerzési időpontjával együtt. Mivel az átalányadózás pénzforgalmi szemléletű, így egy összeg akkor számít bevételnek, ha azt megszerezted (pl. a bankszámládon jóváíródott). Veszed tehát azokat a számláidat, amelyeket neked már kifizettek, és bepakolod egy táblázatba (excel, kockás füzet, bármi). Majd most jön a lényeg: összesíted havonta a megszerzett bevételeidet (a lenti táblázatban a legfelső, sárga sorban ezt látod).

A bevételből már könnyen számolható a jövedelem (második, fehér sor), hiszen ha te például 40%-os költséghányadot alkalmazol, akkor a bevételednek a 60%-a lesz a jövedelmed. Ezután figyelembe kell venned az 1,2 millió Ft-os mentes jövedelemkeretet, így megkapod a tényleges jövedelmet, ami után már fizetni kell SZJA-t. A fenti táblázat hozza még a szociális hozzájárulási adó, a tb és az SZJA alapját, valamint magát a fizetendő közterhet is, ezeket elvileg számolja az ONYA is, de innen vissza lehet/érdemes ellenőrizni.

Bevétel meghatározása az ONYA kérdéssorában

Hol van az egyik buktató a kérdéssorban? A bevétel meghatározásánál. A rendszer felkínál egy adatot (az alábbi képen például 206 025 Ft-ot), ami még a közelében sincsen a fenti táblázatban szereplő 2 417 345 Ft-os bevételnek. Mi a teendő? Korrigálni!

Nem mondanám túl felhasználóbarátnak a javítás módját, hiszen a piros nyíllal jelölt cellába a különbözetet kell beírni, nem pedig a szerintünk helyes összeget, ez a számítás pedig általában csak számológéppel szokott menni. A lényeg, hogy az alsó, kiemelt összeg, vagyis „Az Ön által megadott havi összesített bevétel” egyezzen a bevételi nyilvántartásod bevételi adatával az adott időszakra vonatkozóan.

Tényleges jövedelem

A következő sarkalatos pontja a kérdéssornak a tényleges jövedelem meghatározása, tehát az az összeg, ami után már keletkezik SZJA fizetési kötelezettségünk. Akkor kell ezzel foglalkoznod, ha te már felhasználtad a teljes mentes keretedet (tavaly 1,2 millió Ft jövedelem, ami 40%-os költséghányadnál 2 milliós bevételt, 80%-os költséghányadnál 6 milliós bevételt, 90%-os költséghányadnál pedig 12 milliós bevételt jelentett). 

A rendszer felajánl egy adómentes részt („A számított jövedelmének NAV által megállapított havi adómentes része”), viszont ha te például nem a kérdéssor segítségével készítetted korábban a bevallásaid, vagy korábban nem jól adtad meg az adatokat, akkor itt nem valószínű, hogy egyezni fog a felkínált adat a valósággal. Ezért aztán itt is van egy lehetőség arra, hogy korrigálj! Írd be a piros nyíllal jelölt cellába, hogy szerinted az adott havi jövedelmednek mekkora része adómentes (ha egyáltalán). Jelen esetben, azaz a legelején mutatott példaadatok alapján decemberre már nem jut adómentes keret, így ide nulla kerül.

SZJA előleg meghatározása

Negyedévet zárunk éppen, ami azt jelenti, hogy SZJA előlegfizetési kötelezettségünk is keletkezik, ha van mi után, ugye. Ha kihasználtuk a mentes 1,2 milliós jövedelmi keretet (40%-os költséghányadnál 2 millió Ft-nyi bevétel, 80%-os költséghányadnál 6 millió Ft), akkor bizony meg kell néznünk, hogy mi a helyzet az SZJA-val. A fenti példában már novemberben „elfogyott” a mentes keret, tehát ki kell számolni, hogy mennyi előleget kell befizetnünk január 12-ig 2022. IV. negyedévére vonatkozóan. Ehhez is nyújt segítséget az ONYA, tapasztalataim alapján akkor, ha az elmúlt negyedév mindhárom havában a kérdéssor segítségével készítetted el a bevallásod, tehát elvileg tudja a rendszer a bevételi és jövedelmi adataid. 

Itt magán a jövedelmen változtatni már nem tudsz, tehát ha valamelyik hónapban elrontottad az adatokat, akkor itt már nincsen lehetőség a javításra, szóval inkább számold ki egy excelben/kockás füzetben a fizetendő SZJA-d, ezt pedig felejtsd el. Ha viszont jók az adatok, akkor amit rögzíteni kell ezen a ponton, az a jövedelem adómentes része. Itt azt kell megnézned a nyilvántartásodban, hogy a negyedév során (tehát jelen esetben október 1. és december 31. között) az 1,2 milliós adómentes keretből mennyit használtál fel. Ha már szeptemberben ellőttél belőle valamennyit, akkor vigyázz, ne írd be ide a teljes 1,2 milliós összeget. 

Fizetési kötelezettség

Ne feledd, most nem csak a decemberi szociális hozzájárulási adót és a tb-t kell befizetned január 12-ig, hanem SZJA-fizetési kötelezettséged is keletkezik (bevallás nélkül, előlegfizetés formájában). Akkor van ez így, amennyiben a mentes kereted már túllépted az elmúlt negyedév során. Mikor kell tehát SZJA-val foglalkoznod? Ha többet számláztál 2022-ben, mint

– 2 millió Ft, ha te 40%-os költséghányadot alkalmazol,

– 6 millió Ft, ha te 80%-os költséghányaddal dolgozol,

– 12 millió Ft, ha kiskereskedőként 90%-os költségátlányban működsz. 

Ne aggódj, ha valamit elrontottál

Ha rájössz, hogy valamit elrontottál vagy egy nyomtatványt rosszul adtál be, akkor ne aggódj, mert van lehetőség javításra, sőt, ha túl sokat fizettél be az államkasszába, még vissza is lehet igényelni. 

Sokan követték el például azt a hibát, hogy téves bevételi vagy jövedelmi adatot adtak meg a kérdéssorban, ennek ellenére azonban nem feltétlenül rossz a járulékbevallás. Ha nálad is ez a helyzet, akkor az adott havi bevallást nem szükséges javítanod (önellenőrizned), azonban a későbbi bevallásoknál, illetve az SZJA-nál légy szemfüles, mert ott lehet inkább elcsúszni.

Ha bizonytalan vagy, esetleg segítségre lenne szükséged, szeretnéd, hogy egy hozzáértő ránézzen kicsit a vállalkozásod könyvelési dolgaira, akkor nézd meg itt, miben tudunk neked segíteni.

Facebook
LinkedIn
Email
Print